torsdag, december 06, 2007

Första advent bland kungens hästar och karuseller

Första advent blev en rolig och mysig dag tillsammans med mormor Gunilla. Vi åkte in till stan vid 12-snåret för att börja dagen på Hovstallets gammeldags julmarknad. För er som inte har koll på Hovstallet så kan jag berätta att det här här kungens alla transportmedel står, från hästar till bilar. Den här dagen så var det julmarknad där samt att stallet var öppet så att man fick hälsa på kungens hästar och titta på alla vagnar som finns, närmare 50 stycken- allt från pråliga paradvagnar till enmansslädar. Det var en mysig julmarknad och mest spännande tyckte Frank att hästarna var även fast han blev rädd för dem och vågade inte gå nära. "Farligt" sa han medan mormor och jag förklarade att de inte var farliga utan snälla men han ville inte ens bli buren för att kunna se över kanten in till spiltorna.
(Bilder från Hovstallet)





När vi kände oss klara med Hovstallet köpte vi med oss en påse med väldigt väldigt färsk och god hemgjord smörkola samt chokladöverdragna mandlar (Frank fick pepparkakor) som vi smaskade på medan vi gick längst Strandvägen mot Djurgården och Gröna Lunds julmarknad. Gröna Lund hade de pyntat med tusentals ljusslingor och Frank blev stum av beundran då han tittade på alla lampor. Vi åkte veteranbilarna, tekopparna och tittade på Tobbe trollkarl som uppträdde på lill scenen. På stora scenen satt tomten i en stor tron och Frank och jag gick upp för att hälsa på honom. Fem meter från tomten så tvärvände Frank och sa "Jag vill inte" och även fast mamma gärna ville så fick vi vända om och gå ner. Jag frågade Frank om mamma kanske fick sitta i tomtens knä istället men jag fick inget svar så jag tog det som ett nej...






Efter två timmar på Grönan gick vi till Blå Porten och åt mat. Vi hade tänkt äta på Tyrol (inne på Grönan) men vände i dörröppningen då personalen var så himla otrevlig. Blå porten är ett säkert kort med trevlig personal och god mat. Det var jättemysigt med tända ljus, julstjärnor på borden och en avslappnad atmosfär (som alltid). Mätta och nöjda skulle vi gå in mot stan igen. Då föreslog mamma att vi skulle ta en tur genom gamla stan och titta i skyltfönstren. Det blev en väldigt lång promenad men vi njöt bara av att vandra i Gamla stan och uppleva julstämningen där trots att alla affärer var stängda.

Vi kom hem igen klockan 20.00 efter 8 timmar på stan. Vi var alla trötta och bänkade oss i vardagsummet där vi somnade i soffan efter att vi nattat Frank. Sammantaget så blev det en lyckad första advent och trots att Stockholm inte bjöd på något direkt julväder utan plusgrader och lite regn så kände båda mamma och jag att julstämningen infann sig. Stockholm är mysigt i juletid!

Inga kommentarer: