Hembakta hamburgerbröd- väldigt goda och enkla att baka
50 g margarin eller ½ dl flytande
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
12-13 dl vetemjöl eller vetemjöl special
ägg till pensling
sesamfrö eller vallmofrö till garnering
Gör så här:
Smält det fasta margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°C (fingervarmt). Används flytande margarin, värm enbart mjölken. Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, ev flytande margarin, salt, socker och det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.
Jäs degen övertäckt ca 30 min.
Forma degen till en rulle. Dela den i 16 bitar. Forma dem till platta runda bullar, ca 12 cm i diameter. Lägg dem på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper.
Jäs under bakduk ca 30 min. Värm ugnen till 225°C.
Grädda i mitten av ugnen 10-12 min.
Detta recept var väldigt lättbakat och resultatet blev precis som jag hade tänkt mig (se bild ovan).
Jag kavlade dock ut bröden, till ca 1 1/2 cm höga. Det gick bättre att kavla än att dra ut dem som det stod i receptet.
***
Så här såg det ut då vi till lunch åt hamburgare med mina bröd till. De där gröna stråna som sticker ut är en ny favorit till mig: ärtskott, supergott:
lördag, april 18, 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Mmm... Det där receptet ska jag nog prova :)
Skicka en kommentar