torsdag, april 02, 2009

Den hemlige kocken

PÅ mitt nattduksbord ligger boken Den hemlige kocken som handlar om fusket i maten,bland annat om ämnen som tillsätts för att kött skall smaka kött, skinka ska smaka skinka och jordgubbsyoghurt skall smaka jordgubb s.k aromämnen eller smakförstärkare. De flesta producenter strävar efter att göra så billig mat som möjligt (för det är tydligen vad konsumenterna vill ha) och måste därför dra ner på de fina råvarorna och fylla ut käket med någon annan skit. När det t.ex blir för lite riktiga jordgubbar i yoghurt bara för att det är billigare att dryga ut yoghurten med annat, ja då måste man tillsätta ämnen så att det verkligen smakar bär. Helt sjuk. På samma sätt är det med många kött och korvproduker (o fler produkter utöver det).

Jag har stor lust att skriva mer om detta. Det är kunskap som alla borde ta del av, särskilt de som föredrar färdiga köttbullar framför hemlagade, köpt sylt, färdiga pannkakor (det är det värsta, hur kan man köpa pannkakor som är så lätt att fixa??!! SKANDAL) köpt saft, halvfabrikat i alla dess former, kakor t.ex. osv. Listan kan göras lång. Det är så mycket onödig skit i de mesta man köper men det konstiga är att de som skulle behöva bli medvetna om detta, det är de som bryr sig minst, tyvärr.

Fortsättning följer

Läs mer på den hemlige kockens egen sida här

3 kommentarer:

Anonym sa...

Den boken borde man köpa och läsa! Snart ses vi, kramar i massor Linda

Cecilia hälsoinspiration sa...

Har läst boken. Har du tänkt på att t ex ekologisk lax är grådaskig i färgen? Just det, inga tillsatser i fodret som ger den rosa färgen! Ofta likadant med köttprodukter. Otäckt med tillsatser bara för att det ska se ut på ett visst sätt.
Sedan tror jag visserligen att vissa av tillsatserna behövs för att ta död på otäcka bakterier.
Men visst får man sig några tankeställare...

Therese sa...

Kul att titta in på din blogg! Håller med, den boken är superbra att läsa. Försöker så mycket jag kan att undvika en massa skit i maten, men det är inte lätt ibland som du säkert har märkt. Själv slår jag ett slag för Ekolådan. Kanonbra! Kan också passa på att lobba för mataffaren.se (köp mat på nätet). Fast det är mest ett tips för att undvika att åka och handla, det finns annat skoj att lägga tid på, Edith till exempel!