tisdag, december 25, 2007

Jul i Stöde

Magnus har fixat trådlöst nätverk här hemma hos mina föräldrar i Stöde så nu kan vi vara uppkopplade dygnet runt och jag kan blogga precis när jag vill, även hemma i byn.

Två juldagaar har nu passerat och en busig, fullspäckad julafton ersattes med en lugn och stillsam juldag. Julaftonen började med kaffe och kakor i ett julfint kök här hemma hos mamma och pappa. termometern visade -10 grader och rimfrosten gjorde träd, bilar och altanfönstren vita så som det anstår en julaftonsmorgon. På förmiddagen tog vi på oss varma kläder och gick ut på en promenad med Frank på min gamla snowracer. Vi gick över de snöbeklädda åkrarna hem till min bror och hans familj. Där var det full rulle och Alva och Vilgot lekte med de paket som de fått i julstrumpan. Vi drack kaffe och fikade igen och gick sedan hem igen för att sätta oss vid ett dukat grötbord. Fika, fika, mat, mat, chokladkartong, fika, mera mat.

Framåt 12-tiden somnade Frankoch då passade vi på att fixa med de sista paketen och att göra oss lite snyggare, bytte från mjukisbyxor till glittrig kjol och glansig tröja. Frank vaknade 30 minuter innan Kalle och då kom även brorsan med sin familj. Kalle följde Frank med spänning i ca 30 minuter. När de visade Djungelboken blev Frank jätteledsen då det var slut, vi har den filmen och Frank sa till mig under hela det korta avsnittet "Snart kommer elefanterna och aporna" men så tog det bara slut helt obarmhärtigt, jag tror det var där SVT började att tappa Frank för att sedan kulminera vid den tråkiga tjuren Ferdinand. Alva och Vilgot hade slutat tittat sedan länge och lekte nere i köket och det lockade även för Frank. Jag tror att om vi varit själva så hade han följt hela Kalle eftersom han gillar att titta på tecknat. Jag hade hört talas om att det skulle vara ett avsnitt från Bilar-filmen med och egentligen så var det bara bra att han missade det med tanke på vilket liv det blev efter Djungelboken.

Efter Kalle var det så småningom dags för mat och innan dess kom även min mormor och hennes sambo Ingvar hit. Jättemysigt att de ville komma! Vi åt och åt och barnen ledsnade efter 10 minuter men de kunde leka lite själva och sedan så kollade vi till dem i omgångar eftersom de inte kunde låta bli att boxa lite på varandra så jag tror att alla nog fick sin beskärde del av julmat.

Vid 18- tiden kom tomten och knackade på. Barnen blev inte så rädda som vi hade trott, lite grin blev det från början men de vågade alla tre sedan gå fram och hämta sina paket. Och vilka mängder med paket sen! Frank fick öppna i sin egen takt vilket innabar att när klockan var åtta så hade han fortfarande paket kvar. Jag vill inte stressa på honom utan får han ett paket som han vill leka med då måste han få göra det, jag gillar inte när det ska stressas med paketen och bara öppnas, öppnas, ÖPPNAS! Allvarligt talat så tycker jag att det blev för mycket paket till barnen. Man skulle ha begränsat det hela genom att bara ha köpt 1-2 paket var nu när de är så pass unga. Nästa år kan jag tänka mig att de kanske vill ha så många paket som möjligt, jag vet inte, men i år blev det lite för mycket kan jag tycka.

När klockan närmade sig 21 for Magnus och jag iväg för att tomta hos mina kusiner. Jag, som vanligt, i min tomtemorsutstyrsel och i år Magnus som ny tomtefar annars brukar det vara min pappa och jag som åker iväg på dessa uppdrag. När vi kom tillbaka så sov i princip alla tre barnen och då kunde vi vuxna öppna våra paket i lugn och ro. det känns inte alls lika viktigt med paket nu och jag skulle lätt kunna vara utan att få men jag skulle inte vilja vara utan att GE. Det kanske låter lite klytschigt men så är det. Jag tycker att det är mkt roligare att ge än att få och skulle hellre ge bort julklappar än att få om jag blev tvungen att välja. I vilket fall som helst så var pakethögen begränsad i år eftersom mamma och pappa ska bjuda oss på utlandsresa senare i vår när mamma fyller 60 och det kändes bara bra. Magnus hade köpt väldigt fina julklappar till mig. Jag hade ingen aning om vad jag skulle få, hade inte önskat mig ngt speciellt. Ett paket var från Åhlens City och ett från Designtorget. På Åhlens City hade Magnus köpt en mörk blå Odd Molly tröja till mig som passade perfekt och var väldigt fin och från Designtorget fick jag en knäkudde för datorn som jag använder i detta nu. Frank fick förstås massor med fina julklappar som jag kan redovisa vid en senare tidpunkt.

När vi öppnat våra julklappar samlades vi alla kring köksbordet och ett nyinköpt spel "Bossa Bildoktorn" Det var ett helt ok spel som byggde på frågor som hade en koppling till bilar på ngt sätt men som man inte behöver vara bilfantast för att kunna. Frågorna behandlade allt från att turista i Sverige till sånger med ordet bil i o.s.v. Ett klart godkänt spel som kan gillas även i familjer utan två bilförsäljare. Framåt 01-tiden hade en vinnare utsetts och det var min bror Mikael som tog hem spelet och då var alla så trötta att det som lockade mest var sängarna och en julafton till hade så gått till sin ända.

Juldagen började förstås med den sedvanligt maffiga julmatsresterfrukosten och därefter har dagen passerat med fika, promenader, slötid på sängen. Magnus har spelat lite dator och vallat skidor, Frank har lekt och tittat på Nalle Puh på teven, vi har spelat Barbapappa memory och bara slappat hela dagen. Jag har varit jättetrött, sviterna efter min förkylning tror jag och mest bara lallat runt i mjukisbyxor.

Nu är dags för mig att sluta skriva snart eftersom Magnus och jag ska iväg till Åre imorgon (annandagen). Det var min julklapp till Magnus. Vi ska bo på Holiday In i två nätter med tillhörande mumsig frukostbuffé (ser fram emot det!), Vi ska åka telisar, längdskidor, bada, äta en god middag och bara mysa. Det behöver vi och Magnus sa att det var den bästa julklapp han kunnat få! Frank får stanna hemma hos mormor och morfar och mysa tillsammans med dem i två dagar.

Det har varit en avslappnad, mysig och skön julhelg hittills.

Inga kommentarer: