I dag har vi bakat saffransbullar Frank o jag, medan pappan tittade på skidåkning på tv.
Vi gjorde saffransbullar enligt ett recept i Allt om mat, ungefär som skurna kanelbullar men med mandelmassa och smör i stället. Supergoda. Jag gör alltid en egen blandning av hackad mandel, råsocker och pärlsocker och strör över bullarna- det blir både gott och vackert.
Gyllengula supersmaskiga saffransbullar med mandelmassa och sockermandeltopping
Ingredienser
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 dl strösocker
2 krm salt
2 påsar safrran (à 0,5 gram)
14- 15 dl vetemjöl
Fyllning
200 g mandelmassa
100 g smör
2 msk florsocker (kan uteslutas)
4 dl russin (kan uteslutas)
Pensling
1 ägg
Garnering
1 dl hackad sötmandel
1 dl pärlsocker
1 dl råsocker
Gör så här:
1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
2. Tillsätt resten av degvätskan, socker, saffran och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig i maskin, tillsätt saltet mot slutet av tiden. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
3. Riv mandelmassan grovt och blanda med smör och florsocker alt. kör allt i matberedaren.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, ca 40* 30 cm. Bred på fyllningen, strö över russin och rulla ihop. SKär rullarna i ca 2 cm tjocka bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt i formar (jag brukar ta höga muffinsformar (se bild) och det blir kanon, !). Låt jäsa övertäckta i ca 40 minuter.
5. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över rikligt med mandelsockerblandningen. Grädda mitt i ugnen i 8- 10 minuter.
Lycka till!
När ni står där med en massa nybakade bullar kan ni göra som Frank o jag, nämligen duka adventsfika på barnets rum och överraskade pappan med nybakade saffransbullar och julmust, mysigt värre tyckte förstås hela familjen!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
hej hej..
vad roligt att du tittade in till mig..:)
Svar: ja det är sååå skönt med en sovmorgon lite då och då.. :)
vilket trevligt lussebulls bak ni ser ut att haft.. bullarna ser riktigt mumma ut..:)
ha en trevlig 2 advent.. kram
Skicka en kommentar