fredag, maj 18, 2012

Smaskiga bullar med dubbel chokladfyllning

Frank gillar inte kanelbullar och inte heller bullar med kardemumma eller mandelmassefyllning. Jag älskar däremot bullar. För någon vecka sedan testade jag en bulle med choklad i på ett fik och det var riktigt gott, även Frank gillade dem. Idag tog jag därför och testade ett recept med chokladfyllning och de blev riktigt, riktigt goda.

Nedan följer receptet. Det är bra att lägga upp recept här på bloggen för då vet jag var jag har det nästa gång jag vill baka- och dessa kommer jag att göra igen. Garanterat!

VETEBULLAR MED DUBBEL CHOKLADFYLLNING

150gram smör
5 dl mjölk
50gram jäst, röd eller blå
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
13-14 dl vetemjöl

Fyllning:
150 gram smör
150 gram socker
100 gram mörk choklad 50-70%
100 gram vit choklad (kan bytas ut mot att bara ha mörk choklad) alt. den choklad du har hemma.

Smält smöret och häll i mjölken, låt det bli fingervarmt (37°c). Smula jästen i en degbunke och tillsätt degspadet. Blanda ner resten av ingredienserna i spadet, häll i mjölet sist. Spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta degen väl tills den släpper från bunken. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur, i 30-40 minuter.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla ut degen och bred på smör- sockerblandningen, strö över den rivna chokladen och rullar sedan ihop degen och skär bullarna, ca 2-3cm breda. Lägg i formar.Ställ bullformarna i muffinsplåtar om du har (de med 12 hål) annars ställ på en plåt som vanligt.

Låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter. Pensla med ägg alt. en blandning av 1msk sirap och 1msk vatten- det gjorde jag och det blir sött och gott. Jag brukar göra det när jag inte har några ägg.

Grädda i 225-250°c i 7-12 minuter. Bullarna ska kallna under bakduk.

Pudra med florsocker innan servering

Inga kommentarer: